Puppy kopen?

Doe het niet zomaar bij om het even wie.........


Ik wil bij deze toch wat verduidelijken wanneer je een puppy zou willen aankopen meer bepaald bij de keuze van fokkers , keuze van het ras,afkomst van de pupys…....

Laat je nooit leiden bij aankoop van een hond door fokkers die zich enkel manifesteren en enkel uitpakken met “hun mooie honden” en de resultaten die ze behalen op schoonheidsshows  en daar aan de “goede kwaliteit “ van hun honden koppelen.
Wij zelf lopen ook  redelijk veel shows met onze honden in een groot deel van Europa maar enkel uit hobby en niet met de bedoeling om reclame te maken met onze honden om op deze manier mensen te overtuigen om bij ons een puppy te kopen.
Schoonheid is schoonheid maar gezondheid en karakter is heel iets anders en heeft niks met elkaar te maken.Dit wil echter ook niet zeggen dat het ene het andere uitsluit.
Er zijn trouwens heel wat fokkers die nooit op een show zijn geweest laat staan er aan deelgenomen en toch zeer gezonde honden fokken.

Voor ons is gezondheid en karakter en goede socialisatie vanuit het nest veel belangrijker en daar gaat ook onze grootste zorg naar bij het fokken van een nestje puppys.

Trouwens zijn de uitslagen op shows veelal niet de weergave van de rasstandaard die de betrokken hond zou moeten laten zien hebben.Mocht men de gewonnen honden die soms als beste van het ras wordt verkozen door bepaalde keurders vergelijken met de rasstandaard  dan zou men in heel veel gevallen versteld staan van de resultaten……
Je moet ook weten dat veel honden op shows niet het toonbeeld zijn van de dagdagelijkse hond.
Veelal wordt er veel werk gestoken in de “showtoonbaarheid” van de honden en wordt er op deze manier wel eens een foutje gecamoufleerd…..(foutjes die later in jouw puppy terug tevoorschijn komen)


Als je een puppy wil kopen tracht na te gaan welke testen naar gezondheid en erfelijke ziekten er zijn gedaan op de ouderdieren en wat de resultaten zijn van die testen (vraag naar de attesten en lees ze goed).
Bekijk de ouderdieren goed en kijk goed in welke omstandigheden ze opgroeien en leven.
Het spreek voor zich dat puppys die ergens in een tuinhuis ,schuur of hangar geboren zijn en daar 8 weken verblijven nog niks gesocialiseerd zullen zijn en veelal wereldvreemd bij zijn nieuw baasje terecht zal komen met alle gevolgen vandien.
Bekijk de stambomen van de ouderdieren goed en kijk na of er geen korte familiale verbanden zijn tussen de vader en de moeder van de puppys (om degeneratie problemen te kunnen voorkomen).Tracht eigenaars die reeds een hond kochten bij de betrokken fokker te contacteren en vraag naar hun ervaring.

Stel vragen aan de fokker betreffende onderhoud en opvoeding van het gekozen ras en of er begeleiding is nadat de pup is afgehaald wanneer er toch problemen mochten opduiken bij de opvoeding.

Koop nooit een puppy waar je de afkomst niet kan van achterhalen.Soms betaal je bij een malafide verkoper iets minder dan dij een gekend fokker voor een puppy maar meestal geef je dat voordeel terug aan veeartskosten op zeer korte tijdspanne…..
Denk goed na over het ras dat je wil aanschaffen en waarvoor je de hond wil gebruiken.Niet alle rassen zijn voor alles geschikt…..
Bedenk ook dat de aankoopsom van een puppy slechts een heel klein deeltje is van het ganse gebeuren en dat er elke maand terugkerende kosten zijn (voeding,tuigjes,speeltjes….)

Denk goed na voordat je een aankoop doet ,een hond is een levend wezen die je niet zomaar ergens kan dumpen wanneer hij/zij om een of andere reden geen plaats meer heeft in je leven……